info@nayamedic.com (063 18 65 610)

2. jula 2019.

Integrativni pristup lečenja autoimunih bolesti

Svedoci smo sve vece zastupljenosti bolesti koje nastaju neprepoznavanjem naseg imunog sistema pojedinih organa u nasem telu. Kao posledica tog procesa nastaje stvaranje autoantitela, koja su u stvari i dijagnosticki marker za otkrivanje bolesti . U samom pocetku ovog procesa ne postoje tegobe, a  sama bolest  ce se ispoljiti onog momenta kada je  doslo do nepovratnog gubitka funkcije organa.

U poslednje vreme mi lekari smo sve vise suoceni sa dijagnostikom i lecenjem u onom momentu kada ne moze da se povrati funkcija napadnutog organa, te nam jedino preostaje da  uvedemo lekove koji ce zameniti funkciju ostecenog organa, sto je u vecini slucajeva jako bolan i tezak proces spoznaje pacijenta, koji ce dozivotno morati da pije lek. Tako da se sve vise susrecemo sa autoimunim tiroiditisom ( autoimuno zapaljenje stitaste zlezde), tipom 1 dijabetesa ( secerne bolesti), psorijaze, glutenske enteropatije ( alergija na gluten iz psenice), vitiligo ( ostecenje pigmenta koze), autoimunog hepatitisa ( zutica), ulcerozni kolitis i Kronova bolest ( autoimuno zapalenje creva), reumatoidni artritis, sistemski lupus ( sistemske bolesti vezivnog tkiva), sarkoidoza ( aotoimuno zapaljenje pluca), miastenija gravis ( autoimuno zapaljenje misica), multipla skleroza i mnoge druge.Sta uzrokuje ovaj proces okretanja imunog sistema protiv svojih organa, koliko moze proci do ispoljavanja simptoma, da li se moze prevenirati ovaj proces samoj medicini jos uvek nije poznat, te je neophodno sadejstvo svih ostalih metoda koje se koriste u lecenju i unapredjenju zdravlja.

Mi smo tu za vas

Još od devedesetih godina prošlog veka širom Evrope i Amerike su počele da se formiraju bolnice koje su predlagale pacijentima holistički pristup, te je brzo uspostavljen i  naziv integrativne medicine. Lekari porodične medicine su počeli da se obučavaju za neke od grana alternativne medicine, kao što su akupunktura, homeopatija, razne medicinske masaže i tradicionalna kineska medicina.

Prema istrazivanju sprovedenom u Americi 2012 godine 33,2% odraslih je koristilo integrativni vid lečenja.

Integrativna medicina je novi termin koji oznacava kombinaciju  alternativnog i konvencionalnog pristupa bioloskim, fizioloskim, socijalnim i duhovnim aspektima zdravlja i bolesti. Ovaj termin ujedno oznacava sposobnost ljudskog organizma za isceljenjem, znacaj odnosa izmedju terapeuta i pacijenta, multidisciplinarni pristup terapeuta prema pacijentu i praksu konvencionalne, komplementarne i alternativne terapije koja je klinicki dokazana.

Komplementarna I alternativna medicina ( CAM) je ime koje je izabrao Americki Nacionalni Institut. CAM je definisan kao siroki krug isceljujucih filozofija, pristupa I terapija koje konvencionalna ili zapadna medicina ne koristi, ne prihvata I ne razume.  One se mogu koristiti same, kao alternativa konvencionalnoj terapiji ili kao dodatak konvencionalnoj medicini da leci stanja I promovise blagostanje.

Sagledavajuci sam imuni sistem, tj sta ga navodi da se okrene protiv tkiva svog sopstvenog organizma moramo otkriti koji su to uzroci koji mogu biti glavni okidaci i krivci. Odgovor na ovo pitanje nam moze dati nova grana medicine koja se zove PsihoNeuroEndokrinoImunologija ( PNEI)

Psihoneuroendokrinoimunologija je novi pristup7 fundamentalnih delova medicine,koje zajedno formiraju  celinu jedne nove medicine, kombinovanjem psihijatrije,psihologije,neurologije, neurobiologije, neuroloskih nauka, endokrinologije i imunologije. Ova nova grana medicine se fokusira na pronalazenju pitanja funkcionisanja i disfunkcije nervnog,endokrinog i imunog  sistema na promene u psiholoskom statusu pacijenta. Ona ujedno pokusava na isti nacin da pokaze  kako psiholoske disfunkcije mogu uticati  na fiziologiju i izazvati probleme u nervnom, endokrinom i imunom sistemu. Ovim udruzivanjem i stvaranjem PNEI se zeli objasniti  znacaj istrazivanja  veza koje postoje izmedju mozga,psihe, hormona i imunoloskog sistema.

Veliki broj ljudi je svakodnevno izlozen svakodnevno stresu. Najveci stresori su: smrt bliske osobe,radjanje deteta, gubitak posla, neskladni medjuljudski odnosi u prodici ili drustvu,nemastina, razvod,prirodne katastrofe itd.Termin stres se pojavljuje u medicini od 13 veka i predstavlja nasu neadekvatnu ili neprimerenu psiholosku reakciju na faktore sredine.

Hronicni stres za koji mi znamo ima mnoge efekte na ljudsko telo i ujedno moze izazvati probleme u neroendokrinoj sekreciji kao i bolesti koje su posledicne poremecaju lucenja hormona. S obzirom da svaka osoba drugacije dozivljava stres vrlo je tesko izmeriti kolicinu stresa koja moze izazvati bolest  kao i efekat koji on moze izazvati. Hipotalamo-hipofizna-adrenalna ili HPA osovina je  kompleks vrlo slozenih uticaja i povratnih sprega izmedju tri endokrine zlezde: hipotalamus,hipofiza i nadbubrezne zlezde. Kada ova tri organa inetereaguju izmedju sebe, kontrolisu nasu reakciju na stres. Danas se sa siguroscu moze reci da je najznacajniji uzrocnik nastanka autoimunih, kao i skoro svih drugih bolesti upravo narusena ova osovina, tj preterano lucenje odredjenih neurotransmitera ( dopamin,noradrenalin i serotonin) i hormona nadbubrezne zlezde ( kortizol) uz udruzenost pojacanog rada simpatickog nervnog sistama i polimorfizma gena koji  su ranjivi na spoljasnje uslove zivota (  zracenje, zagadjenost vode, vazduha i  zemljista, nedostatak oligoelemenata iz hrane).

Sve ovo zajedno je upravo taj okidac koji dovodi do nastanka autoimunog procesa.

Jos od davnina je poznato da pozitivne misli i gledanje na zivot iz ugla ljubavi i radosti stvaraju srecnog i zdravog coveka. Sada iz ugla medicine mozemo da povezemo da se u tim situacijama u nasem mozgu luci hormon Oksitocin, koji povoljno utice na HPA osovinu.

Sa aspekta integrativne medicine, tehnikama tradicionalne medicine se u stvari detektuju i lece upravo one emocije i misli koje su dovele do  nastanka autodestruktivnog procesa u organizmu. Mora se pronaci veza izmedju negativnih misli i emocija i organa koji se one napale tj. Sta u stvari znaci po metafizici taj organ. Ako je napadnuta stitasta zlezda mozemo pretpostaviti da osoba ne ume da se izrazi na pravi nacin, tj da gusi svoje stvaralacko samoizrazavanje. Ako je napadnut pankreas onda to znaci da je osoba izgubila slast prema zivotu, da se ne raduje zivotu. Kada su napadnuta creva to znaci nemogucnost da se oslobodimo starih i nepotrebnih mentalnih i emotivnih koncepata. Problemi sa zglobovima znaci kriticisam prema drugima a zelja da se pokazu kao perfekcionisti.

Znajuci sve ovo lekar hoemopata,aromateraterapeut,lekar duhovno-energetskih tehnika, lekar kvantne medicine, lekar ajurvedske medicine i drugih priznatih tehnika tradicionalne medicine, upravo treba da ima fokus u radu sa pacijentom na odredjenim aspektima, koji treba da dovedu do toga da pacijent razume sta se to kod njega desilo, da prepozna taj odlucujuci mehanizam autodestrukcije i da ga promeni.

Ovim nacinom najvise moze da se postigne u samom startu postojanja autoimunog procesa,tj dok jos nije doslo do nepovratnog gubitka funkcije organa, kako bi se zaustavio ili usporio proces. Kada je vec doslo do nepovratnog ostecenja funkcije organa sve ove metode se mogu koristiti za unapredjenje zdravlja,mogu pomoci u kvalitetu zivota, kao i u samom procesu prihvatanja stanja i rada na kvalitetu misli i emocija, kako bi se zaustavio proces autodestrukcije drugog organa, tj sirenjem procesa na druga tkiva i organe.

Iz svega ovoga mozemo odgovoriti na pitanja koja smo postavili.

  1. Najznacajniji uzrok nastanka autoimunih bolesti  je hronicni stres,koji dovodi do mnostva promena na nivou mozga, lucenja hormona stresa sto direktno nepovoljno utice na imuni sistem, koji u takvim uslovima pravi greske i napada svoje organe. U sadejstvu su faktori sredine,koji nepovoljno uticu na enzimske procese u regulaciji oksidativnog stresa ( enzimi koji neutralisu slobodne radikale, koji direktno dovode do nastanka ostecenja svih sistema organizma). Na ovom nivou tehnike tradicionalne medicine podsticu revitalizaciju energetskih rezervi, koje su neophodne u jacanju odbrambenih mehanizama, kako na nivou jacanja enzima oksidativnog stresa tako i na nivou pojacanog lucenja oksitocina i supresije HPA osovine.
  2. Kada ce se ispoljiti bolest zavisi od mentalnog i emotivnog stanja coveka.  Tehnike tradicionalne medicine ce pomoci svakom pojedincu da podstakne rad na sebi, da prepozna i razume svoju ulogu i mesto u stresnim situacijama, da dovede do reverzibilnosti procesa tj da pojedinac prihvati aktivnu ulogu u svom zivotu i pokrene neophodne promene,koje ce dovesti do stabilizacije zivota.
  3. Koje su to preventivne mere kojima mozemo preduhitriti stvaranje autoimunih bolesti: biti sto vise u prirodi, piti filtriranu vodu, jesti dosta svezeg povrca,  smanjiti ili potpuno ukinuti proizvode od psenice, sto manje koristiti  alkohol, kafu  i cigarete,piti kvalitetne suplemente, okruziti se ljudima koji vam prijaju, raditi na svom duhovnom rastu i sa puno ljubavi tretirati sebe i svoje telo.

Tags:


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Stojimo Vam na raspolaganju.

Kontaktirajte nas